Meniu
Inchidere meniu
Închide

Configurator

Distribuitor

Stoc disponibil

Autovehicule electrice: Întrebări frecvente legate de siguranță

Un autovehicul electric poate lua foc? Încărcarea în ploaie este sigură? Ce trebuie avut în vedere la tractare? Există multe întrebări legate de siguranță în ceea ce privește mobilitatea electrică. Aici găsești răspunsurile.

Un autovehicul electric poate lua foc? Încărcarea în ploaie este sigură? Ce trebuie avut în vedere la tractare? Există multe întrebări legate de siguranță în ceea ce privește mobilitatea electrică. Aici găsești răspunsurile.

Autovehicule electrice: Întrebări frecvente legate de siguranță

Un autovehicul electric poate lua foc? Încărcarea în ploaie este sigură? Ce trebuie avut în vedere la tractare? Există multe întrebări legate de siguranță în ceea ce privește mobilitatea electrică. Aici găsești răspunsurile.

Puteți afla de aici aceasta și multe altele despre siguranța autovehiculelor electrice

  • Autovehiculele electrice sunt similare din punct de vedere al siguranței cu cele cu alte tipuri de propulsie.
  • Sistemul bateriei are numeroase siguranțe care împiedică electrocutarea.
  • La stingerea incendiului la un autovehicul electric se procedează ca în cazul unui autovehicul convențional.

Reguli de siguranță privind manipularea instalației de înaltă tensiune

Un autovehicul electric este mai periculos decât un autovehicul electric cu motor cu ardere internă?

Autovehiculele electrice certificate generează mult mai puține pericole comparabile decât autovehicul electricele cu alte tipuri de propulsie (combustibil, gaz). 

Măsuri de siguranță la încărcare

Încărcarea în ploaie este sigură?

Comutatoare de protecție aflate atât în baterie, cât și în cablul de încărcare complet izolat asigură încărcarea în siguranță în ploaie. Procesul de încărcare începe numai când ambele ștecăre ale cablului sunt conectate în siguranță și atât autovehiculul, cât și infrastructura au verificat existența unei conexiuni sigure. Abia apoi curentul începe să circule, făcând încărcarea sigură și în ploaie.

Încărcarea pe timp de furtună este sigură? Ce se întâmplă în cazul unei lovituri de fulger?

La fel ca în cazul oricărei furtuni, staționarea neprotejată în aer liber, precum și contactul cu dispozitive electrice trebuie evitate. În cazul loviturilor de fulger în mașină sau în proximitate pot avea loc daune la circuitele interne de curent ale autovehiculului și la stația de încărcare. De aceea, de regulă stațiile de încărcare dispun de o protecție la supratensiune. Cel mai bine te informezi de la operatorul stației de încărcare cu privire la existența unui dispozitiv de protecție corespunzător.

Mă electrocutez dacă autovehiculul ajunge într-o inundație?

Nu. Datorită numeroaselor siguranțe ale sistemului de înaltă tensiune, în apă nu există un risc ridicat de electrocutare. În plus, ambele potențiale ale baterie sunt  izolate față de "pământ". Astfel, de la autovehicul curentul nu circulă prin apă spre "pământ", aspect care ar fi necesar pentru a se produce electrocutarea.  

Mă pot electrocuta dacă s-a desprins un cablu și ating caroseria?

Nu. Pentru aceasta, trebuie să atingi ambele borne - adică conductorul plus și cel minus. În plus, sistemul bateriei de înaltă tensiune dispune de numeroase siguranțe care împiedică electrocutarea. 

Wallbox-ul are efecte relevante pentru siguranță în casă?

În cazul instalării profesionale, stația de încărcare este integrată în conceptul electric de siguranță al întregii case.

Mă pot electrocuta dacă ating ștecărul Wallbox-ului?

Nu. Căci ștecărul este proiectat în așa fel încât în mod normal contactele nu pot fi atinse cu degetele. Mult mai important este însă că circulația curentului apare numai dacă a avut loc o "procedură Hand Shake" prin conductorul de comunicare al cablului. Curentul este cuplat așadar numai atunci când ștecărul este introdus fix în autovehicul și atât autovehiculul, cât și Wallbox-ul au verificat și confirmat conexiunea. 

Există curent în cablu, dacă acesta se rupe în timpul procesului de încărcare?

Cablul este ancorat fix pe parcursul întregului proces de încărcare, atât în Wallbox, cât și în autovehicul și poate fi smuls numai cu forță foarte mare. Însă dacă acest lucru se întâmplă totuși, este mai sigur decât dacă ai smulge un cablu din peretele casei. Atât Wallbox-ul, cât și autovehiculul identifică întreruperea conexiunii și decuplează curentul conform standardelor de siguranță recunoscute internațional.

Este periculos să secționezi cablul în timpul procesului de încărcare?

Da. Desigur! Este exact la fel de periculos ca și cum ai tăia de exemplu cablul de curent al televizorului. Deci să nu faci în niciun caz acest lucru!

Însă în cazul în care are totuși loc o secționare a cablului, atât autovehiculul, cât și Wallbox-ul detectează întreruperea conexiunii și decuplează curentul cât mai rapid posibil și conform standardelor de siguranță recunoscute internațional. 

Pot apărea pene de curent dacă îmi încarc autovehiculul electric acasă, la Wallbox-ul meu?

Numai în cazul unei conectări neadecvate a stației tale de încărcare, în cel mai rău caz poate avea loc o pană de curent. Însă ca să nu fii nevoit să stai în întuneric, pentru instalare îți stau la dispoziție electricienii noștri calificați corespunzător, oferindu-ți cea mai bună consultanță. Și asta încă înainte să îți încarci autovehiculul pentru prima dată. În plus, Wallbox-ul dispune de funcții de siguranță, pentru a preveni penele de curent. Pentru aceasta este nevoie de numai câteva componente suplimentare și de câteva manevre simple în timpul instalării.

Inflamabilitatea unui autovehicul electric și metodele de stingere

Un autovehicul electric (sau bateria) poate arde?

Da. Incendiile la autovehicule sunt posibile la fel ca în cazul autovehiculelor convenționale. La autovehiculele electrice există în plus riscul rezidual redus al aprinderii întârziate. În special în cazul avarierii bateriei de înaltă tensiune, în care sunt stocate energie electrică și chimică. Substanțele chimice solide și lichide din aceasta pot să ardă. Însă arderea litiului metalic nu există. 

Cât timp arde un autovehicul electric?

Depinde de fiecare caz în parte. Cu metodele adecvate de stingere ale pompierilor, incendiul în cazul unui autovehicul electric este controlabil.

Care este cea mai bună metodă de stingere?

Deoarece procedura de stingere depinde întotdeauna de situație, se va proceda ca în cazul unui incendiu normal la un autovehicul. Importantă aici este respectarea fișelor de salvare.

Pompierii se pot electrocuta dacă sting cu apă un incendiu la un autovehicul?

Nu. În cazul unui incendiu, stingerea se poate realiza imediat cu apă. Jetul de apă va provoca cel mult un scurtcircuit local la sistemul de înaltă tensiune care este posibil să fie deschis, însă curentul nu va circula prin jetul de apă. Și pentru că în bateriile litiu-ion nu este instalat litiu în stare elementară, nici din acest punct de vedere contactul cu apa nu reprezintă o problemă. 

La incendiu se produc vapori toxici?

În cazul oricărui incendiu sunt produse gaze toxice și fum de incendiu. De aceea trebuie menținută întotdeauna o distanță de siguranță față de un autovehicul care arde. Și pompierii procedează în cazul arderii unei baterii exact la fel ca în cazul unui incendiu convențional la un autovehicul, cu aparate de protecție respiratorie corespunzătoare. 

Ce se întâmplă dacă un autovehicul electric ia foc pe un feribot?

La stingerea incendiului de la un autovehicul electric se procedează ca în cazul unui autovehicul convențional.

Ce se întâmplă în cazul unui autovehicul electric care ia foc într-un garaj subteran?

Incendiul apărut la un autovehicul electric generează pericole comparabile cu cele provenite de la un autovehicul cu propulsie convențională. Relevante pentru producerea de fum și căldură sunt, pe lângă baterie și combustibil, și toate materialele instalate în autovehicul. De aceea, procedura pompierilor în acest caz nu trebuie să difere de procedura lor convențională. În general este valabilă regula: garajele subterane trebuie părăsite întotdeauna imediat în cazul în care un autovehicul ia foc.

Va exista o limitare a utilizării în cazul garajelor subterane și parcărilor închise?

În cazuri individuale, autovehiculelor electrice li se interzice utilizarea parcărilor închise și a garajelor subterane. Analizele noastre de siguranță au relevat însă că nu există vreo necesitate a unei astfel de limitări. Decizia finală este însă la latitudinea fiecărui operator în parte.

Riscuri pentru sănătate

Oamenii sunt afectați de câmpurile electromagnetice?

De regulă nu, câmpurile electromagnetice care apar în timpul funcționării sunt deja luate în considerare în timpul proiectării autovehiculelor noi. Acestea sunt concepute în așa fel încât să fie redusă la minim chiar și afectarea persoanelor deosebit de sensibile, cum ar fi purtătorii de implanturi medicale. 

Siguranța în caz de pană și accidente

Ce trebuie avut în vedere la tractarea unui autovehicul electric?

Autovehiculul electric poate fi tractat de către o companie de specialitate. Indicații mai exacte se pot găsi în manualul de operare. La depozitarea după un incendiu trebuie respectate măsuri de siguranță speciale.

Autovehiculele electrice sau hibride accidentate trebuie parcate sau depozitate în condiții speciale?

Pentru autovehiculele electrice sau hibride implicate în accidente se aplică următoarele: din motive de protecție împotriva incendiilor, ele trebuie depozitate într-o zonă delimitată, în aer liber - la distanță suficientă de alte autovehicule, clădiri, obiecte și suprafețe inflamabile. Depozitarea unui autovehicul electric sau hibrid cu sistemul bateriei deteriorat într-o hală închisă nu se recomandă în nici un caz.

În plus, trebuie respectate indicațiile specifice ale producătorului, ca de exemplu fișele de salvare . În cazul în care componentele de înaltă tensiune ale autovehiculelor electrice sau hibride accidentate sunt expuse direct intemperiilor, acestea trebuie acoperite cu o prelată rezistentă la intemperii și marcate corespunzător. Acest lucru trebuie avut în vedere în special în cazul livrărilor de autovehicule în afara orelor de program. 

Cât trebuie să stea în carantină un autovehicul electric sau hibrid implicat într-un accident?

Autovehiculele electrice sau hibride implicate în accidente trebuie depozitate în siguranță conform prevederilor locale de carantinare până când reaprinderea nu mai este probabilă. Durata și procedura ulterioară - cum ar fi demontarea, repararea sau eliminarea - sunt specifice fiecărui caz în parte și se stabilesc de către un expert în înaltă tensiune. 

Cum mă comport în caz de accidente sau pană? Și ce trebuie să am în vedere?

La fel ca în cazul oricărui accident, toți pasagerii trebuie să părăsească neîntârziat autovehiculul și să meargă într-un loc sigur. Trebuie luate măsurile uzuale necesare de siguranță și izolare.

Cât de repede poate începe un autovehicul să ardă după un accident?

După un accident, un incendiu se poate declanșa imediat, cu întârziere sau uneori chiar după mai multe zile - în special dacă bateria a fost deteriorată în accident. De aceea, locul accidentului trebuie asigurat întotdeauna și toate persoanele implicate trebuie puse în siguranță. 

Mă pot electrocuta după un accident, dacă ating autovehiculul?

Acest lucru este foarte improbabil, însă nu poate fi exclus complet, în special în caz de accidente grave. Dacă sistemul detectează un accident la care au fost declanșate airbagurile, bateria de înaltă tensiune și rețeaua de bord sunt detașate automat una de alta. În plus, autovehiculele sunt echipate cu mai multe mecanisme de protecție diferite:

  1. întregul sistem de înaltă tensiune este pozat cu protecție împotriva atingerii.
  2. În plus, sistemul de înaltă tensiune este izolat complet de caroseria autovehiculului - așa numita separare galvanică sau electrică.
  3. Sistemul de înaltă tensiune este decuplat imediat în cazul accidentelor grave, cu declanșarea airbagurilor.

Procedura exactă este descrisă detaliat în fișele de salvare respective .

Cum este asigurat autovehiculul împotriva unei deteriorări la partea inferioară a podelei?

Toate modelele ID. sunt asigurate în mod special prin intermediul unui scut inferior.

Ups!
Browserul dvs. nu pare sa fie actualizat. Posibil ca din aceasta cauza site-ul nostru sa nu functioneze optim. Majoritatea browserelor (dar nu și MS Internet Explorer 11 sau mai vechi) functioneaza insa bine.

Va recomandam sa actualizati browserul dvs.!
Cea mai recenta versiune poate asigura o experienta pozitiva pe internet.

Va multumim pentru vizita
Echipa Volkswagen