Meniu
Căutare

Autovehicule electrice: Întrebări frecvente legate de siguranță

Un autovehicul electric poate lua foc? Încărcarea în ploaie este sigură? Ce trebuie avut în vedere la tractare? Există multe întrebări legate de siguranță în ceea ce privește mobilitatea electrică. Aici găsești răspunsurile.

Puteți afla de aici aceasta și multe altele despre siguranța autovehiculelor electrice

  • Autovehiculele electrice sunt similare din punct de vedere al siguranței cu cele cu alte tipuri de propulsie.
  • Sistemul bateriei are numeroase siguranțe care împiedică electrocutarea.
  • La stingerea incendiului la un autovehicul electric se procedează ca în cazul unui autovehicul convențional.

Reguli de siguranță privind manipularea instalației de înaltă tensiune

Un autovehicul electric este mai periculos decât un autovehicul electric cu motor cu ardere internă?

Autovehiculele electrice certificate generează mult mai puține pericole comparabile decât autovehicul electricele cu alte tipuri de propulsie (combustibil, gaz).

Ce face Volkswagen pentru a pregăti pompierii pentru noul tip de propulsie?

Punem la dispoziția pompierilor ghidurile de salvare și fișele de salvare.

Măsuri de siguranță la încărcare

Încărcarea în ploaie este sigură?

Comutatoare de protecție aflate atât în baterie, cât și în cablul de încărcare complet izolat asigură încărcarea în siguranță în ploaie. Procesul de încărcare începe numai când ambele ștecăre ale cablului sunt conectate în siguranță și atât autovehiculul, cât și infrastructura au verificat existența unei conexiuni sigure. Abia apoi curentul începe să circule, făcând încărcarea sigură și în ploaie.

Încărcarea pe timp de furtună este sigură? Ce se întâmplă în cazul unei lovituri de fulger?

La fel ca în cazul oricărei furtuni, staționarea neprotejată în aer liber, precum și contactul cu dispozitive electrice trebuie evitate. În cazul loviturilor de fulger în mașină sau în proximitate pot avea loc daune la circuitele interne de curent ale autovehiculului și la stația de încărcare. De aceea, de regulă stațiile de încărcare dispun de o protecție la supratensiune. Cel mai bine te informezi de la operatorul stației de încărcare cu privire la existența unui dispozitiv de protecție corespunzător.

Mă electrocutez dacă autovehiculul ajunge într-o inundație?

Nu. Datorită numeroaselor siguranțe ale sistemului de înaltă tensiune, în apă nu există un risc ridicat de electrocutare. În plus, ambele potențiale ale baterie sunt izolate față de "pământ". Astfel, de la autovehicul curentul nu circulă prin apă spre "pământ", aspect care ar fi necesar pentru a se produce electrocutarea.

Mă pot electrocuta dacă s-a desprins un cablu și ating caroseria?

Nu. Pentru aceasta, trebuie să atingi ambele borne - adică conductorul plus și cel minus. În plus, sistemul bateriei de înaltă tensiune dispune de numeroase siguranțe care împiedică electrocutarea.

Un pompier stă în fața unui Volkswagen ID.3.

Inflamabilitatea unui autovehicul electric și metodele de stingere

Un autovehicul electric (sau bateria) poate arde?

Da. Incendiile la autovehicule sunt posibile la fel ca în cazul autovehiculelor convenționale. La autovehiculele electrice există în plus riscul rezidual redus al aprinderii întârziate. În special în cazul avarierii bateriei de înaltă tensiune, în care sunt stocate energie electrică și chimică. Substanțele chimice solide și lichide din aceasta pot să ardă. Însă arderea litiului metalic nu există.

Cât timp arde un autovehicul electric?

Depinde de fiecare caz în parte. Cu metodele adecvate de stingere ale pompierilor, incendiul în cazul unui autovehicul electric este controlabil.

Care este cea mai bună metodă de stingere?

Deoarece procedura de stingere depinde întotdeauna de situație, se va proceda ca în cazul unui incendiu normal la un autovehicul. Importantă aici este respectarea fișelor de salvare.

Pompierii se pot electrocuta dacă sting cu apă un incendiu la un autovehicul?

Nu. În cazul unui incendiu, stingerea se poate realiza imediat cu apă. Jetul de apă va provoca cel mult un scurtcircuit local la sistemul de înaltă tensiune care este posibil să fie deschis, însă curentul nu va circula prin jetul de apă. Și pentru că în bateriile litiu-ion nu este instalat litiu în stare elementară, nici din acest punct de vedere contactul cu apa nu reprezintă o problemă.

În fața unui Volkswagen ID.3 se află un furtun de apă.

Riscuri pentru sănătate

Oamenii sunt afectați de câmpurile electromagnetice?

De regulă nu, câmpurile electromagnetice care apar în timpul funcționării sunt deja luate în considerare în timpul proiectării autovehiculelor noi. Acestea sunt concepute în așa fel încât să fie redusă la minim chiar și afectarea persoanelor deosebit de sensibile, cum ar fi purtătorii de implanturi medicale.

O femeie trece pe skateboard pe lângă un Volkswagen ID.3 care se încarcă.

Siguranța în caz de pană și accidente

Ce trebuie avut în vedere la tractarea unui autovehicul electric?

Autovehiculul electric poate fi tractat de către o companie de specialitate. Indicații mai exacte se pot găsi în manualul de operare. La depozitarea după un incendiu trebuie respectate măsuri de siguranță speciale.

Autovehiculele electrice sau hibride accidentate trebuie parcate sau depozitate în condiții speciale?

Pentru autovehiculele electrice sau hibride implicate în accidente se aplică următoarele: din motive de protecție împotriva incendiilor, ele trebuie depozitate într-o zonă delimitată, în aer liber - la distanță suficientă de alte autovehicule, clădiri, obiecte și suprafețe inflamabile. Depozitarea unui autovehicul electric sau hibrid cu sistemul bateriei deteriorat într-o hală închisă nu se recomandă în nici un caz.

În plus, trebuie respectate indicațiile specifice ale producătorului, ca de exemplu fișele de salvare . În cazul în care componentele de înaltă tensiune ale autovehiculelor electrice sau hibride accidentate sunt expuse direct intemperiilor, acestea trebuie acoperite cu o prelată rezistentă la intemperii și marcate corespunzător. Acest lucru trebuie avut în vedere în special în cazul livrărilor de autovehicule în afara orelor de program.

Cât trebuie să stea în carantină un autovehicul electric sau hibrid implicat într-un accident?

Autovehiculele electrice sau hibride implicate în accidente trebuie depozitate în siguranță conform prevederilor locale de carantinare până când reaprinderea nu mai este probabilă. Durata și procedura ulterioară - cum ar fi demontarea, repararea sau eliminarea - sunt specifice fiecărui caz în parte și se stabilesc de către un expert în înaltă tensiune.

Cum mă comport în caz de accidente sau pană? Și ce trebuie să am în vedere?

La fel ca în cazul oricărui accident, toți pasagerii trebuie să părăsească neîntârziat autovehiculul și să meargă într-un loc sigur. Trebuie luate măsurile uzuale necesare de siguranță și izolare.

Un triunghi reflectorizant în fața unui Volkswagen ID.3. În spatele lui, un bărbat vorbește la telefon.

S-ar putea să te mai intereseze și

Pokus PDF