Meniu
Inchidere meniu

Cum pot încărca?

 

Încărcarea simplificată.

Mobilitatea electrică ne va schimba în mod sustenabil comportamentul de alimentare. Până la urmă, cu autovehiculul tău electric nu mai mergi la benzinărie, ci poți încărca bateria autovehiculului tău electric aproape peste tot: acasă, la o priză de uz casnic, la un Wallbox, la stații de încărcare publice sau la stații de încărcare rapidă. Dacă ai încercat o dată, vei constata rapid că este aproape la fel de simplu ca încărcarea smartphone-ului tău.

Ce ar trebui să știi despre hardware-ul pentru autovehiculul tău electric.

Introduci ștecărul, scoți energia.

Pentru acasă există o soluție care se montează pe perete: Wallbox - stația de încărcare la domiciliu. Aceasta este disponibilă opțional și oferă puterea maximă de încărcare posibilă de până la 11 kW în prezent. Dacă îți încarci autovehiculul electric la un Wallbox opțional, nu trebuie decât să introduci cablul de încărcare cu ștecărul în priza de încărcare a autovehiculului tău - și acesta se încarcă deja. La fel de confortabile sunt procedurile de încărcare la stațiile pe care ți le pune la dispoziție de exemplu angajatorul tău. Aici, un cablu de încărcare este de obicei instalat fix. Dacă pentru încărcarea la o stație de încărcare publică nu există un cablu instalat fix, folosești pur și simplu cablul de încărcare furnizat, pe care ar trebui să îl ai întotdeauna în portbagajul autovehiculului tău.

Deosebim între două tipuri de încărcare.

Încărcarea de CA
În principiu, se diferențiază între două tipuri de încărcare: În cazul încărcării de CA, transformatorul integrat în autovehicul preia transformarea curentului din rețeaua publică de curent alternativ în curentul continuu necesar.

Încărcarea de CC
În cazul celui de-al doilea tip de încărcare, încărcarea de CC, curentul alternativ este transformat în afara autovehiculului în curent continuu ‒ de exemplu, în stația de încărcare. Avantajul în acest caz este că la încărcare ‒ de ex. pe autostradă ‒ este posibilă o putere mai mare, și astfel procedurile de încărcare se scurtează astfel automat.

Deosebim între două tipuri de ștecăre.

Introduci ștecărul, încarci, scoți ștecărul. Atât de simplă este procedura de încărcare a autovehiculului tău electric. În ultimii ani, în Europa s-au impus două tipuri de ștecăre de încărcare ca standard:

Tip 2 ("ștecăr Mennekes")

Ștecărul tip 2 ("ștecăr Mennekes") este pentru încărcarea lentă și corespunde standardului european pentru încărcarea cu CA. Cele mai multe stații de încărcare publice sunt echipate cu cel puțin o priză de tip 2.

Încărcarea de CA în cazul MEB cu 7 până la 11 kW: Așadar, în măsura în care ai și acasă un Wallbox, poți încărca complet cu 11 kW în fiecare noapte. Și la angajator ar trebui să fie posibil să acoperi necesarul de energie săptămânal pentru navetă într-o zi de lucru. 

Ștecăr Combo 2

Pentru încărcarea rapidă în Europa, încărcarea CCS (Combined Charging System) este standardul. Ștecărul de încărcare corespunzător este prevăzut cu contacte suplimentare pentru încărcarea rapidă cu CC. Cu acest tip de ștecăr denumit "Ștecăr Combo 2" poți încărca la toate stațiile de încărcare cu o putere de încărcare CC de 22 kW .

Atât de repede se încarcă bateria ta.

De la priză la stația de încărcare rapidă

O regulă de bază simplă spune: Cu cât puterea de încărcare este mai mare, cu atât procedura de încărcare va fi mai rapidă. Însă durata poate varia semnificativ ‒ în funcție de starea de încărcare a bateriei. Procedura de încărcare este afectată și de condițiile ambientale precum temperatura sau temperatura bateriei autovehiculului. Dacă de exemplu îți încarci modelul ID. la o priză de uz casnic, cu cei 2,3 kW pe oră îți poți acoperi comod peste noapte necesarul zilnic.  Mai rapid merge cu un Wallbox sau de la o stație de încărcare cu curent alternativ. 

Cele mai rapide sunt stațiile de încărcare High-Power-Charging (HPC) cu o putere de încărcare începând cu 100 kW. În general îți recomandăm să nu încarci complet autovehiculul tău electric în fiecare zi. Astfel protejezi bateria¹⁾.

Astfel încarci corect

Pas cu pas

Ups!
Browserul dvs. nu pare sa fie actualizat. Posibil ca din aceasta cauza site-ul nostru sa nu functioneze optim. Majoritatea browserelor (dar nu și MS Internet Explorer 11 sau mai vechi) functioneaza insa bine.

Va recomandam sa actualizati browserul dvs.!
Cea mai recenta versiune poate asigura o experienta pozitiva pe internet.

Va multumim pentru vizita
Echipa Volkswagen