Acest website utilizează Cookie-uri pentru a oferi cea mai bună experienţă de navigaţie. Continuând navigarea vă declaraţi de acord cu stocarea de Cookie-uri pe computerul dumneavoastră.
Acceptă și continuă

În vacanţă cu maşina electrică.

Iată ce trebuie să faceţi


Duceţi copiii la şcoală, mergeţi la cumpărături, mergeţi la serviciu: cu automobilul electric puteţi să rezolvaţi toate treburile cotidiene, fără efort şi fără stres. Dar chiar şi fanii automobilelor electrice sunt uneori reţinuţi în ceea ce priveşte o vacanţă cu maşina electrică. Veţi vedea însă că temerile lor sunt nejustificate. Aceste recomandări utile transformă călătoriile la drum lung în experienţe plăcute. Fără grija de a rămâne cu bateria goală.

Aflaţi aici:
- Ce aplicaţii vă ajută să vă planificaţi călătoriile
- Care ţări au cea mai mare densitate de staţii de încărcare
- Ce ar trebui să aveţi în vedere când plătiţi la staţia de încărcare
- Ce sisteme de conectare sunt utile în călătorii

1. Planificaţi temeinic

Vacanţele cu maşina electrică impun puţin mai multă planificare decât cele cu un automobil obişnuit. Autonomia maşinii şi reţeaua de staţii de încărcare sunt cele mai importante aspecte. Este esenţial să aveţi o imagine de ansamblu asupra reţelei de staţii de încărcare.

2. Mai densă în nord, decât în sud

Cu cât mergeţi mai spre nord cu automobilul electric, cu atât veţi beneficia de mai multe staţii de încărcare. În Europa, liderii sunt Norvegia şi Olanda. Ambele ţări şi-au stabilit obiectivul de a nu avea niciodată o distanţă mai mare de 120 km între staţiile de încărcare. În ultimii ani, Elveţia a avut grijă ca şoseaua sa panoramică Grand Tour a Elveţiei să poată fi parcursă integral cu automobilul electric, pe întreaga sa lungime de 1.600 de kilometri, graţie celor 200 de staţii noi de încărcare. Puteţi, de asemenea, călători prin Germania, Franţa şi Austria cu maşinile electrice, fără niciun fel de griji. În ţările mai sudice, precum Italia sau Spania, situaţia nu stă însă chiar pe roze.

3. În comuniune cu natura: viaţa eco.

Veţi avea nevoie de un card de plată, pentru ca, odată ce aţi ajuns la staţia de încărcare, să puteţi încărca maşina pentru următoarea etapă a călătoriei dumneavoastră. Cardul de care aveţi nevoie depinde de furnizor. În unele cazuri, va fi nevoie să vă înregistraţi în prealabil. Informaţi-vă din timp cu privire la cardurile de care veţi avea nevoie pentru rutele pe care le veţi parcurge. Care sunt staţiile pe care le puteţi utiliza cu uşurinţă? Biroul de informaţii turistice al respectivei ţări este cea mai bună sursă de informare în acest sens. Încărcarea peste noapte la hotel, în camping, în marina sau la rampa de livrări a supermarket-urilor sunt, de regulă, variantele cele mai facile de încărcare. Foarte important: luaţi întotdeauna mai multe conectoare cu dumneavoastră, pentru a vă asigura că puteţi încărca maşina aproape peste tot. 

4. Planificați opriri pentru încărcare

Staţiile de încărcare rapidă sunt cea mai avantajoasă sursă pentru încărcare în călătorii. Puteţi lua o pauză confortabilă, să mâncaţi sau să vizitaţi ceva, înainte de a vă continua călătoria cu bateria încărcată. Dar staţiile de încărcare rapidă nu sunt disponibile peste tot. Timpul  mediu de încărcare la staţiile publice de încărcare în curent alternativ este mult mai lung. Este avantajos să vă includeţi opririle pentru încărcare în planul zilnic şi să vă bucuraţi între timp de privelişte. 

5. Drumul este destinaţia

De aceea, vă recomandăm, să alegeţi staţiile de încărcare din punctul de vedere al capacităţii şi al conectorului, dar şi ţinând cont de ceea ce o înconjoară. Aplicaţii precum "TripAdvisor" simplifică alegerea mai mult ca niciodată. Astfel, acum puteţi descoperi locuri pe lângă care înainte treceaţi fără să le observaţi. Locul perfect pentru o poză? Un mic restaurant drăguţ? Un sat interesant din punct de vedere istoric? Autovehiculele electrice fac ca aceste descoperirii să devină o parte interesantă a călătoriei.