Acest website utilizează Cookie-uri pentru a oferi cea mai bună experienţă de navigaţie. Continuând navigarea vă declaraţi de acord cu stocarea de Cookie-uri pe computerul dumneavoastră.
Acceptă și continuă

Energie fără limite.

 

Text: Phillip Bittner         Foto: David Fischer

 

Volkswagen este mereu în căutarea unor idei şi concepte care să facă mobilitatea şi mai confortabilă şi mai practică. Astfel, Grupul participă şi la proiectul start-up Hubject, dedicat tehnologiilor avansate. Reţeaua de intercharge a companiei din Berlin simplifică enorm procedura de găsire a staţiilor de încărcare, dar şi încărcarea în sine.

Compania Hubject cu sediul în Berlin transformă încărcarea automobilului electric într-o activitate facilă ca o joacă de copii, datorită reţelei sale intercharge cu acoperire largă. Cuvântul magic al întregului proiect este eRoaming. Datorită sistemului intercharge, clienţii au le dispoziţie diverşi furnizori din întreaga lume. Este un principiu similar serviciilor de telefonie. Căci staţiile de încărcare ale tuturor partenerilor funcţionează ca o reţea unică imensă de staţii de încărcare, astfel că încărcarea autovehiculelor electrice devine foarte facilă. Astfel dispar graniţele naţionale şi limitele sistemelor.

 

Iar toate acestea oferă numeroase avantaje celor care conduc autovehicule electrice. Compania în care este implicat şi Grupul Volkswagen a fost înfiinţată în 2012 şi de atunci a ţesut o reţea densă şi de mare amploare de staţii de încărcare, din care fac parte numeroşi furnizori de energie electrică. Dacă furnizorul cu care aveţi contract, ca de exemplu cardul Charge & Fuel de la Volkswagen, este partener intercharge, puteţi accesa întreaga reţea cu mijlocul de dumneavoastră acces, precum o aplicaţie sau un card. Ca şi până acum, plata se face simplu şi confortabil în baza facturii emise de către furnizorul dumneavoastră, indiferent de locul fizic în care vă alimentaţi bateria cu curent.

 

Pentru cei care deţin un automobil electric, dar nu au un contract activ, utilizând în primul rând conexiunile private şi doar rareori staţiile publice, Hubject oferă, de asemenea, sistemul de plată directă intercharge direct. La staţiile de încărcare ce suportă această ofertă, găsiţi un cod QR. Este vorba de un simbol ce poate fi recunoscut cu uşurinţă şi care poate fi citit de orice smartphone, fără să fie nevoie de o aplicaţie adiţională. Codul acesta deschide pe telefon o pagină web pentru dispozitive mobile, unde sunt oferite informaţii cu privire la costurile pentru încărcare. De aici poate fi selectată şi durata de încărcare. La final, clientul plăteşte on-line pentru serviciul de încărcare, cu una din opţiunile uzuale, precum cardul bancar sau un serviciu de plată on-line.

 

Hubject colectează totodată cele mai importante date şi le pune la dispoziţia partenerilor. Este vorba, de exemplu, de date geografice, de preţul de încărcare, capacitatea staţiei de încărcare, conexiunile disponibile şi, desigur, dacă staţia este ocupată sau nu. În funcţie de aceste date, furnizorii le pot oferi clienţilor lor servicii în timp real, astfel încât încărcarea să devină facilă în viaţa de zi cu zi. Astfel, cei care conduc automobile electrice pot găsi oricând rapid cea mai apropiată staţie de încărcare din reţeaua intercharge.

Mai ales pentru distanţe scurte, ca, de exemplu, în oraşe, sistemul pur electric de propulsie este soluţia de mobilitate ideală. Dar nici călătoriile în afara oraşului nu constituie nicio problemă pentru e-Golf, deoarece modelul are o autonomie mixtă de 200 km conform WLTP.

Cu eRoaming, încărcarea automobilului devine cât se poate de facilă pentru client.


Procesul de încărcare la staţiile din reţeaua intercharge poate fi iniţiat foarte simplu, folosind mijlocul de acces utilizat pentru propriul furnizor de energie electrică. Poate fi vorba, de exemplu, de smartphone-ul dumneavoastră. Toate staţiile de încărcare din reţeaua intercharge sunt indicate pe o hartă. De asemenea, pentru fiecare staţie sunt afişate preţurile de încărcare, capacitatea staţiilor şi conexiunile disponibile. Şi, desigur, se vede dacă staţia este ocupată sau liberă.


Cum funcţionează Hubject?

1. eRoaming

Toate staţiile partenere intercharge funcţionează asemeni unei reţele unice şi standardizate de încărcare.

2. Încărcarea

Dacă un client al unui partener intercharge doreşte să-şi încarce maşina la staţia unui alt partener, această solicitare va fi redirecţionată în fracţiuni de secundă şi autorizarea va fi verificată în sistem. Dacă răspunsul este pozitiv, se deblochează staţia şi poate să înceapă încărcarea.

3. Plata

Ca şi până acum, plata se face simplu şi confortabil în baza facturii emise de către furnizorul dumneavoastră, indiferent de locul fizic în care vă alimentaţi bateria cu curent.

4. Şi călătoria poate continua!


Dar cum a putut fi creată o reţea atât de mare? Hubject a dezvoltat un limbaj IT care le permite sistemelor să comunice între ele. Fiecare partener a "învăţat" şi "vorbeşte" acest limbaj. De asemenea, este important ca serviciile şi procesele în general să fie standardizate, iar Hubject face şi acest lucru. Astfel, clientul beneficiază de siguranţa de a şti că oriunde vede sigla intercharge, se aplică aceleaşi reguli. Astfel se obţine şi o optimizare a serviciilor oferite clientului. În practică, la nivel tehnic, sistemul funcţionează astfel: dacă un client al unui partener intercharge doreşte să-şi încarce maşina la staţia unui alt partener intercharge, această solicitare va fi redirecţionată în fracţiuni de secundă şi autorizarea va fi verificată în sistem. Dacă răspunsul este pozitiv, se deblochează staţia şi poate să înceapă încărcarea.

 

Este un concept care nu aduce avantaje doar celor care conduc un automobil electric, ci şi furnizorilor. Numărul de clienţi potenţiali creşte, deci creşte şi gradul de utilizare a staţiilor. Pentru companii este avantajos că odată cu fiecare nou partener intercharge reţeaua disponibilă creşte, fără să fie nevoie de încheierea unui nou contract. Pentru ca reţeaua să poată să crească mai rapid, Hubject a încheiat contracte-cadru cu aproape toţi producătorii importanţi de staţii de încărcare din Europa şi furnizorii de infrastructură pentru încărcare, ceea ce înseamnă că noile puncte de încărcare vor fi din start compatibile cu Hubject.

Staţiile de încărcare cu sigla intercharge fac parte dintr-o reţea imensă de furnizori.

Hubject creează o reţea de care toţi pot beneficia, atât clienţii, cât şi furnizorii implicaţi.


Totul dintr-o privire La bordul e-Golf puteţi vedea în permanenţă cât de departe mai puteţi merge. Maşina poate fi încărcată cu uşurinţă, folosind priza de acasă, sistemele wallbox opţionale şi staţiile de încărcare rapidă.

Intercharge reuneşte în prezent circa 400 de parteneri care contribuie cu software şi dispozitive la infrastructură. În Germania, de exemplu, circa 80% din staţiile de încărcare cu acces public fac acum parte din reţeaua intercharge. Aceasta înseamnă circa 8.000 de staţii la nivel naţional. După lansarea în Germania din anul 2013, au urmat rapid şi alte țări europene, plus Japonia. La nivel mondial, platforma Hubject oferă deja peste 70.000 de opţiuni de încărcare. Urmează SUA şi China.

 

Reţeta succesului Hubject, care constă în deschidere absolută, va fi cel mai probabil apreciată şi aici. Oricine poate fi parte din intercharge, fie companie mică sau mare. Rezultatul constă într-un sistem de dimensiuni unice pe piaţă. Astfel, Hubject creează o reţea de care toţi cei implicaţi pot profita.

 

Şi, în final, aceasta este în avantajul celor care deţin automobile electrice. Deoarece, graţie unor concepte ca acesta şi a infrastructurii de încărcare ce rezultă astfel, autovehiculele electrice pot oferi mobilitate individualizată, în condiţii de libertate nerestricţionată.

 

 

Tehnologiile viitorului,
marca Volkswagen

În 2017 am lansat pe piaţă a doua generaţie a tehnologiei e-Golf. Modelul actual are o autonomie de 200 km conform WLTP, ceea ce este suficient pentru drumurile cotidiene la serviciu ale celor mai multe persoane din Germania. Statistic, mare parte dintre cei care fac naveta la serviciu conduc sub 50 de kilometri.1

Cei care deţin un automobil electric dar nu au un contract pentru utilizarea staţiilor publice, deoarece nu le folosesc foarte des, au acum la dispoziţie o alternativă: Hubject oferă şi serviciul intercharge direct. Acesta permite plata facilă pe o pagină web, cu cardul bancar sau cu un serviciu de plată on-line.

Decembrie 2018

1 Conform unui studiu efectuat de Ministerul Federal German pentru Transport şi Infrastructură Digitală.

Observaţie conform Directivei 1999/94/CE în varianta valabilă în prezent: Informaţii suplimentare cu privire la consumul oficial de combustibil şi la emisiile de CO₂ oficiale pentru autoturisme noi sunt oferite în "Ghidul cu informaţii referitoare la economia de combustibil, emisiile de CO₂ şi consumul de energie electrică ale autovehiculelor noi pentru pasageri", disponibil gratuit în toate punctele de vânzare ale Uniunii Europene.

e-Golf Stromverbrauch in kWh/100 km: 14,1 - 13,2 (kombiniert), CO₂-Emission in g/km: 0 (kombiniert); Effizienzklasse: A+.