Acest website utilizează Cookie-uri pentru a oferi cea mai bună experienţă de navigaţie. Continuând navigarea vă declaraţi de acord cu stocarea de Cookie-uri pe computerul dumneavoastră.
Acceptă și continuă

Maşinuţele electrice pentru copii:

găsiţi-o pe cea potrivită


Condusul unei maşini electrice nu este distractiv doar pentru adulţi. Astfel, pe piaţă apar tot mai multe maşini electrice pentru copii. Dar înainte ca cei mici să poată ţâşni prin casă sau grădină cu până la 6 km/h, trebuie să găsiţi maşinuţa potrivită. Trei criterii sunt deosebit de importante. 

Aflaţi-le aici:
- Ce este important pentru ca cei mici să fie în siguranţă
- Opţiuni ce merită a fi luate în considerare
- Cum facem ca prima dată la volan să fie un real succes
- Ce trebuie să aveţi în vedere înainte de achiziţie

1. Are maşina electrică şi o centură de siguranţă?

Maşinile electrice pentru copii pot atinge, în medie, viteze de până la 6 km/h. Nu este o viteză foarte mare, dar suficient pentru a considera comandarea unui model cu centură de siguranţă. Astfel protejaţi copilul în cazul în care s-ar ciocni cu maşina de un perete, dar şi să nu cadă din maşină în timp ce aceasta este în mişcare.

2. Poate fi controlată maşina electrică şi de la o telecomandă?

Telecomanda vă permite să controlaţi maşinuţa pentru copii. De regulă, aceasta este o dotare standard a modelelor de maşinuţe electrice pentru începători, cu vârste de la doi ani. Dar nu este întotdeauna inclusă la mașinuțele pentru copiii de trei sau cinci ani, sau pentru vârste mai mari. Totuşi, şi la aceste vârste, merită să optaţi pentru o telecomandă. Înainte de achiziţie, evaluaţi cât de bună este coordonarea mână/ochi a copilului dumneavoastră şi dacă n-ar fi mai bine pentru toată lumea dacă mama sau tata ar putea prelua controlul, măcar din când în când. La anumite modele, puteţi interveni cu telecomanda chiar şi asupra direcţiei.

3. Are maşinuţa frâne automate?

Frânele automate de la maşinuţele electrice frânează maşina imediat ce copilaşul ridică piciorul de pe acceleraţie. Pe de o parte, aceasta este cea mai simplă variantă de frână şi este foarte utilă pentru cei mai mici. Pe de altă parte, sistemul acesta ajută şi la protejarea împotriva coliziunilor, când copilul este distras şi uită să frâneze.
 
Nu trebuie să vă faceţi griji în privinţa motorului. La aceste mini-maşini, motoarele sunt întotdeauna montate în interiorul maşinii, unde devin inaccesibile pentru copii şi, totodată, sunt hidro-izolate. Pentru a proteja bateria, la finalul zilei, parcaţi maşina într-un loc uscat.

Start Video

Maşinuţele electrice pentru copii: dotările opţionale 

Alături de siguranţă, şi dotările joacă un rol foarte important. Versiunile mini sunt de foarte multe ori surprinzător de asemănător cu originalul. Şi, la fel ca la versiunile în mărime naturală, şi cele mici sunt disponibile cu diferite dotări opţionale:

·     Sunetul distracţiei la volan: cele mai multe maşinuţe au claxon. Distracţie maximă! Cel puţin pentru copii... De asemenea, maşinuţele sunt oferite şi cu sau fără sunete speciale pentru motor. Cum această dotare influenţează doar foarte puţin preţul, poate fi o dotare utilă, căci astfel copilul va şti când motorul este în funcţiune şi nu se va teme să apese pedala de acceleraţie.

·     Fundal sonor: la fel ca automobilele mari, şi cele mici pot include un mini-sistem de sunet. Maşinuţa electrică poate reda muzică de pe carduri SD, prin intermediul portului USB sau a unei intrări AUX. Puteţi decide dacă această funcţie va putea fi utilizată şi în mers sau doar când maşina stă pe loc.

·     Lumini: farurile cu LED sunt de multe ori o dotare standard pentru maşinile copiilor. La fel ca sunetul care imită motorul, şi acestea contribuie la crearea unei atmosfere autentice. Mai mult, există uneori şi versiuni xenon. Dar acestea nu sunt o dotare esenţială. Copiii nu ar trebui să conducă maşinuţele în zonele publice după lăsarea întunericului. Este prea mare riscul ca un biciclist sau motociclist să nu observe copiii.

·     Cercul se închide: role sau roţi? Dacă bugetul o permite, roţile din cauciuc sunt cea mai bună opţiune în privinţa siguranţei şi confortului. Roţile mai ieftine din plastic fac zgomot mai mare, vă pot zgâria podelele şi tracţiunea este afectată pe suprafeţe umede sau netede.

Maşinuţele pentru copii: ce trebuie să aveţi în vedere înainte de achiziţie

Cele mai multe modele nu sunt livrate gata pregătite de distracţie, adică va trebuie să faceţi nişte mici lucrări de montaj înainte să puteţi folosi maşinuţa electrică. Poate fi vorba de montarea roţilor sau a oglinzilor la maşinuţele sport, SUV-uri, etc. O mică observaţie privind siguranţa: este cel mai bine ca, pentru început, viitorii piloţi de curse să-şi testeze abilităţile de şofer acasă. Maşinuţa poate să ridice anumite provocări pentru cei mai mici, care încă îşi exersează coordonarea mâini/ochi.

Până în prezent (iunie 2019), niciun institut independent de testare nu a efectuat teste pentru maşinuţele electrice pentru copii. Dar, alături de recomandările pentru siguranţă de mai sus, aţi putea avea în vedere şi următoarele înainte de a cumpăra o astfel de maşină:
 
1. Poate fi bateria înlocuită? Nicio baterie nu ţine la nesfârşit.
2. Încărcătorul este inclus sau trebuie să comandaţi unul separat?
3. Câte scaune are maşina? O maşină cu două locuri poate fi o variantă bună pentru a preveni disputele între fraţi.
4. Este scaunul ajustabil pe înălţime? Pentru ca distracţia să continue şi la vârste mai mari.
5. Cât de greu este modelul? Modelele mai grele de 30 kg sunt dificil de cărat pe scări sau în călătorii.
 
Şi acum: pe locuri... fiţi gata... start!