4MOTION Active Control Moduri individualizate de condus, pentru orice tip de suprafaţă de rulare

Tehnologia în detaliu

Onroad, Snow, Offroad, Offroad Individual: butonul 4MOTION Active Control include şi o funcţie rotativă şi poate fi utilizat în mod intuitiv, fiind poziţionat pe consola centrală. Folosind acest buton, şoferul activează 4 moduri şi diferite meniuri pop-up. Când butonul este rotit spre stânga, deschide cele două moduri de şosea: "Onroad" şi "Snow". Învârtind butonul spre dreapta, şoferul ajunge la cele două moduri off-road: "Offroad" (setarea automată a parametrilor optimi pentru off-road) şi "Offroad Individual" (setări variabile). Când butonul este apăsat, pe ecranul sistemului multimedia apare meniul pop-up al modului selectat. 4MOTION Active Control permite, în doar câteva secunde şi dintr-o singură mişcare, adaptarea sistemelor de asistenţă în funcţie de situaţia curentă. 

Modul Onroad. "Onroad" este modul standard de deplasare. În funcţie de situaţia întâlnită la deplasare, Tiguan distribuie automat cuplul pe cele două punţi. Dacă, din modul "Onroad", şoferul apasă butonul 4MOTION Active Control, el accesează funcţia de selectare a modului de condus. Aceasta este inclusă în dotarea standard a fiecărui Tiguan 4MOTION. De aici, poate alege modurile "Normal", "Sport", "Eco" şi "Individual". Dacă, Tiguan este, de asemenea, echipat opţional cu suspensiile adaptive DCC, este disponibil, adiţional, modul "Confort". În funcţie de modul de condus, vor varia parametrii de reglare a controlului motorului, transmisiei (la transmisia automată DSG cu două ambreiaje), direcţiei, precum şi a dotărilor (în parte opţionale): ACC (control automat distanţă), funcţia Cornering dinamică de iluminare şi DCC (suspensiile adaptive).

 

Modul Snow: Dacă este activat modul de tracţiune integrală "Snow", Tiguan se adaptează instantaneu la deplasarea pe zăpadă, astfel: reglajele pedalierului sunt astfel modificate, încât nu mai devine posibilă frânarea neintenţionată prea puternică. În acest mod, este asigurată mereu tracţiunea optimă. Astfel, şoferul poate doza mult mai bine puterea de acţionare a pedalierul. În paralel, sistemul electronic va face ca transmisia automată DSG să schimbe mai rapid într-o viteză superioară, pentru ca şi astfel să poată fi influenţată optim tracţiunea. De asemenea, va fi adaptat şi reglajul sistemului ASR (controlul tracţiunii). ASR comunică, între altele, cu pedala electronică de acceleraţie. De asemenea, utilizează senzorii ABS de măsurare a rotaţiei roţilor. Imediat ce ASR constată deraparea uneia dintre cele patru roţi, sistemul reduce puterea motorului, optimizând astfel tracţiunea şi stabilitatea la rulare. În acest sens, ASR reacţionează ţintit la anumite situaţii în deplasarea SUV-ului: dacă Tiguan se deplasează în line dreaptă în modul "Snow", punctul de reacţie al sistemului ASR va fi crescut, astfel încât să fie disponibilă o putere suficientă a motorului. Opusul se întâmplă la deplasarea în viraje. În acest caz, punctul de reacţie va fi coborât. Şoferul simte acest reglaj datorită unui impuls în tracţiune, la deplasarea în linie dreaptă şi prin păstrarea mai bună a traiectoriei, în viraje. În plus, în modul "Snow", sistemul ACC (control automat distanţă) va f comutat în modul defensiv "Eco", iar funcţia Cornering dinamică de iluminare în viraje va fi comutată în profilul "Sport", cu răspuns mai rapid.

Modul Offroad: Dacă vă deplasaţi în afara drumurilor asfaltate, Tiguan 4MOTION poate fi ajustat, de asemenea, prin simpla acţionare a unui buton, care îl va comuta în modul de tracţiune integrală "Offroad". Acest mod ajută şoferul prin prisma unei strategii de propulsie complet modificate. Nomen est omen: în modul "Offroad", motorul şi transmisia beneficiază de reglaje de off-road. Similar modului "Snow", şoferul va simţi posibilitatea de a doza mai bine pedalierul. Dacă Tiguan 4MOTION este echipat cu transmisia automată DSG, aceasta va schimba mai târziu într-un mod superior. Când şoferul acţionează manual transmisia automată DSG (+/-), va evita schimbarea forţată a treptelor (poate fi anulată prin kickdown). Astfel, este disponibilă frâna de motor, care poate fi utilă în anumite situaţii. Din această cauză, va fi dezactivată funcţia de rulare liberă (decuplarea motorului pentru utilizarea energiei cinetice la rulare). Direcţia comută în modul mai direct "Sport", DCC (suspensiile adaptive) trec în modul "Confort", iar funcţia Cornering dinamică de iluminare în viraje va fi comutată în profilul "Offroad" (fascicul de lumină mai puternic şi mai lat în zona apropiată maşinii). Sistemul Start-Stop nu va fi activ în acest mod, iar ACC va fi comutat în modul "Normal". Pedala de acceleraţie poate fi mai bine dozată, după cum am menţionat deja.

De asemenea, sistemele ESC, cu ABS şi EDS, vor avea reglaje "Offroad". De exemplu, la ABS: prin modificarea intervalului de reglare al sistemului ABS, în modul "Offroad", anvelopele pot "construi" o pană din pietriş şi nisip, la frânarea puternică pe teren neconsolidat, pentru a scurta astfel distanţa de frânare. Un exemplu pentru EDS şi ESC: gradul de blocare al sistemului EDS va fi crescut. Vor fi evitate intervenţiile inutile ale funcţiei ESC. De asemenea, asistentul de pornire din rampă va fi activat automat, la fel ca şi asistentul pentru coborârea pantelor. Cel de-al doilea împiedică accelerarea nedorită pe porţiuni înclinate. După intrarea pe o suprafaţă de rulare cu înclinaţia de peste 10 procente, viteza va fi limitată la minimum 2 şi maximum 30 km/h. Şoferul poate oricând să varieze viteza pe acest interval, accelerând şi frânând. Asistentul pentru coborârea pantelor se dezactivează imediat ce înclinaţia scade sub 5 grade. Asistentul de pornire din rampă face mai uşor demarajul de pe loc pe suprafeţe foarte înclinate, ceea ce reprezintă un plus de siguranţă considerabil pe teren alunecos.

Modul Offroad-Individual: când şoferul comută în "Offroad-Individual", poate selecta el însuşi mai multe reglaje ale modului "Offroad". Pentru motor, transmisie, direcţie şi DCC, de exemplu, poate fi menţinut modul "Normal". Pentru DCC (suspensiile adaptive), aici este disponibil adiţional modul "Sport". Spre deosebire de modul "Offroad", în acest caz pot fi dezactivaţi asistenţii de coborâre a pantelor şi de pornire din rampă. EDS poate fi comutat în modul normal, "Onroad". Pentru ACC (control automat distanţă) şi asistentul de monitorizare a vecinătăţii "Front Assist", sunt disponibile modurile "Normal", "Eco" sau "Sport". Funcţia Cornering dinamică de iluminare în viraje poate fi, de asemenea, comutată în modurile "Normal", "Eco" sau "Sport".

 

Închide
Acest website utilizează Cookie-uri pentru a oferi cea mai bună experienţă de navigaţie. Continuând navigarea vă declaraţi de acord cu stocarea de Cookie-uri pe computerul dumneavoastră.
Acceptă și continuă

Vă ajută să ajungeţi unde doriţi. Tracţiunea integrală inteligentă 4MOTION.